Energimærkning af bygninger

Et energimærke synliggør bygningens energiforbrug og energimærknings-rapporten giver desuden overblik over de energimæssige forbedringer, der kan betale sig at gennemføre.

Der er krav om energimærkning ved:

Der findes flere specifikke regler vedr. Energimærkning ved f.eks. Erhvervsbygninger – Læs mere om disse under Energistyrelsens hjemmeside.

Energimærket er ikke uvæsentligt

De fleste får lavet et energimærke, når deres hus skal sælges, da det er lovpligtigt for alle bygninger over 60 m². Energimærket er dog ikke uvæsentlig for mindre bygninger såsom sommerhuse. Det skyldes netop, at energimærket viser bygningens energimæssige kvaliteter og dermed kan være med til at hæve salgsprisen. Men selvom du ikke skal sælge dit hus, kan det også være en god idé at få lavet et energimærke, hvis du ønsker at få synliggjort, hvad energiforbruget i huset er, og hvor det er muligt at spare – og dermed få en lavere varmeregning.

Når en bygning skal energimærkes, skal bygningen gennemgås af en energikonsulent. Konsulenten vurderer bygningens energitilstand, og indplacerer den på en skala fra A til G, hvor A er den bedste placering. Energimærkningen indeholder desuden en beskrivelse af mulighederne for at spare på energien.

Du kan se skalaen herunder:

Kan du tjene penge på at energimærke dit hus?

Stigende energipriser betyder, at der økonomisk er en kæmpe forskel på, om du opvarmer en stor villa med et gammelt oliefyr, eller om det er med fjernvarme. Boliger med et godt energimærke sælges i mange tilfælde derfor til højere priser end boliger med et dårligt energimærke.

Adskillige analyser viser, at du ved energirenovering opnår et bedre energimærke, som kan have en betydning for salgsprisen af dit hus. Den gennemsnitlige stigning på salgsprisen ligger på omkring 500 kr. pr. kvadratmeter, for hvert bogstav et energimærke forbedres.

Energimærkningsrapporten indeholder også en oversigt med forslag til forbedringer, hvad der kan gøres for at spare på energien.

Forslagene kan f.eks. beskrive, hvad du kan spare i energi ved at efterisolere taget, hulmursisolering, udskifte det gamle olie- eller gasfyr med en varmepumpe eller jordvarme, eller erstatte de gamle termoruder med energiruder.

Energimærket skal udarbejdes af en uddannet energikonsulent tilknyttet et certificeret energimærkningsfirma. Energikonsulenten skal personligt gennemgå bygningen og derefter indtaste data i et beregnings-program, hvilket fører til energimærkningsrapporten. Energimærkningen indberettes til Energistyrelsen.

Kontakt din lokale energirådgiver, og få et tilbud på energimærkning. Bor du i Nordjylland eller Midtjylland, da kan vi stærkt anbefale Preben Dam, Energi & Bygningsrådgivning ApS. Så bor du i Hjørring, Aalborg, Frederikshavn, Rander eller omegn – så tøv ikke med at kontakte Preben Dam på +45 41801010.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *