Pres din egen olie – Hvordan?

Øjeblikkets krig i Ukraine og problemer med det internationale markeds forsyningskæder, gør at der begynder at være mangel på madolier, da Ukraine står som en af de største producenter af bl.a. solsikkeolie. Flere supermarkedskæder har derfor set sig nødsaget til at sætte begrænsninger på, hvor mange flasker madolie kunderne kan købe. Men kan man ikke selv lave sin egen madolie? Og hvad kræver det?

Olie til mad presses ud af frø, nødder og kerner

Madolier fremstilles ved enten varm eller koldpresning af oliven, solsikkefrø, rapsfrø, majs eller lignende. Faktisk kan du presse olie ud af mange ting, også nødder. Mange presser olier ud af cashew nødder, Macademianødder, peanuts og lignende. Herhjemme i Danmark har vi jo mange hasselnødder, og dem kan man også presse olie ud af. Hasselnøddeolie har en meget god og delikat smag og duft, og tilføjer dine salater, marinader, dressinger og dip en special lækker dimension.

Hasselnøddeolier er dyre at købe, normalprisen er ca. 175 kr. for 250 ml., så hvis du presser dem selv, kan du hurtig tjene det hjem igen. Ellers er det herhjemme i Danmark populært at presse f.eks. rapsfrø til rapsolie, som kan bruges i madlavningen og lign.

Koldpresset Olie

Koldpresset olie er lavet via det der hedder koldpresning. Denne form for presning giver den mest smagfulde olie og foregår ved presning af kerner eller frø uden opvarmning.

Frømassen eller kagen, der ligger tilbage efter koldpresningen af bl.a. raps, solsikke eller f.eks. hør er velegnet til dyrefoder. Fordelen af f.eks. rapsfrøkage i forhold til sojakager, som et tilskud til dyrefoder er; en øget kødkvalitet ved svin og en højere kvalitet og mængde af mælk ved køer. Så du får ikke bare god olieudbytte ved presning, men også et godt tilskud til dyrefoder.

Den bedste Oliepresser

Ifølge den Nationale Farmtest, er den bedste oliepresser dem fra Bt Maskinteknik. Da de giver den bedste olie udbytte. BT Biopresser type 30, 50 og 60 har alle fået topplaceringer i Landscentrets Farmtest på grund af det laveste smuds-indhold i olien og størst nettoudbytte af de pressede rapsfrø.

BT biopresser er altså den presser på markedet, som giver det største udbytte olie pr. kg. raps, samt mindste mængde smuds pr. kg. olie. Alle BT’s oliepressere er koldpresse-maskiner.

FarmTest er orienterende i undersøgelser af ny teknologi og nye metoder til dansk landbrug.

Undersøgelserne bliver udført i tæt samarbejde mellem Dansk Landbrugsrådgivning, leverandører af ny teknologi, forsknings og forsøgs institutioner, lokale rådgivere samt landmænd. Se hele test rapporten her.

Perfekt til både egen- eller større produktion

Med en BT Biopresser kan du bl.a. presse olie ud af: raps, solsikke, mandel, abrikos-kerner, hørfrø, jatropa, sennep, sojabønner, jordnødder, peanuts, macadamianødder, mandler og meget mere. Oliepressere fra BT er perfekte til dem der ønsker at lave en mindre produktion til eget forbrug eller til mindre gårdsalg. Fleks. med en mindre Type 40 presser. Til dem der ønsker større professionel produktion med en eller flere sammekoblede Type 60 eller Type 100 pressere.

Læs mere her >> BT’s Oliepressere

Oliepresser fra BT Maskinteknik

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *