Hvis du har problemer med at holde på urin og/eller afføring, kan en ble muligvis være en hjælp for dig. Guiden skal ses som en hjælp til at vælge et produkt, der passer bedst til dig og dine individuelle behov.

Inkontinens

Urininkontinens rammer flere med alderen. 15 % kvinder og 5 % mænd – det svarer til mindst 300.000 personer i Danmark skønnes at lide af ”den stille folkesygdom”, som urininkontinens også bliver kaldt.

Det er, ifølge Sundhedsstyrelsen, ukendt, hvor mange voksne, der i Danmark har afføringsinkontinens, men det formodes at være på niveau med andre vestlige lande. Et hollandsk studie fra 2004 viste, at 6 % af hjemmeboende borgere over 60 år ikke kunne holde på afføringen, mens op mod hver 2. plejehjemsbeboer oplevede samme problem.

Lider du af inkontinens, er det vigtigt, at du bliver udredt, så du kan få den rette behandling og evt. hjælpemiddel.

Undersøgelser viser, at 7 ud af 10 kvinder, der får behandling, kan blive fri for urininkontinens eller få lindret deres symptomer. Det kan være, at du kan blive behandlet for den primære årsag til din lidelse, eller at du kan blive hjulpet af træning.

Uanset årsagen til din inkontinens kan der i perioder, eller permanent, være behov for at anvende bleer, der kan absorbere urin og/eller rumme afføring. Har du en varig lidelse, kan du kontakte din kommune, da de kan give råd og vejledning. Der kan være mulighed for at få bevilget de produkter, der er beskrevet her i guiden.

Flere forskellige typer af bleer til voksne er beregnet til at absorbere urin og/eller rumme afføring. Man skelner mellem åbne og lukkede bleer. Til gruppen ”åbne bleer” hører indlægsbleer, der lægges ind i og holdes på plads af tætsiddende underbukser eller strækbare net-trusser.

I gruppen af ”lukkede bleer” hører bleer med tape- eller bæltelukning, der sædvanligvis har elastik i talje og ben, og som fastgøres med selvklæbende stropper eller er udformet med et fastgøringsbælte. Og endelig findes der buksebleer udformet som éngangsunderbukser. De kan helt overflødiggøre brugen af underbukser.

Vær opmærksom på at almindelige bind, der anvendes i forbindelse med menstruation, ikke kan anvendes i forbindelse med urininkontinens, da de ikke er egnet til at opsuge en tyndtflydende væske som urin.

Forskellige typer Bleer

Åbne Bleer

Der findes bl.a. åbne bleer (indlægsbleer) lægges ind i og holdes fast af en stramtsiddende trusse, fx en specielt egnet fikseringstrusse. Nogle af disse er i netmateriale, andre i stof. Det er vigtigt, at trusserne har et bredt skridtområde, så der er plads til at anbringe bleen skålformet. Nogle af de mindre indlægsbleer har en selvklæbende bagside, der hjælper bleen med at blive på plads i underbukserne.Indlægsble

De fleste indlægsbleer kan bruges af begge køn, men der findes produkter, der er særligt udformet til mænd eller kvinder.

Vær opmærksom på at almindelige bind, der anvendes i forbindelse med menstruation, ikke kan anvendes i forbindelse med urininkontinens, da de ikke er egnet til at opsuge en tyndtflydende væske som urin.

Lukkede bleer

I denne gruppe findes bleer med tape- eller bæltelukning og buksebleer.

Bleer med tape-lukning (tape-bleer)

Tape-bleer har typisk elastikkanter i benene og i taljen. Bagstykkets sidestropper (vist med rødt på tegningen) fastgøres på bleens forstykke. De fleste stropper er selvklæbende og kan lukkes/åbnes flere gange. Det er en fordel, så du kan finjustere lukningen. Nogle stropper er samtidig elastiske. Det betyder, at de kan anbringes, så de følger kroppens bevægelser.Ble med tape-lukning

For nogle kan det være svært selv at sætte bleen på, da det kræver gode fingerfærdigheder.

Efter brug foldes bleen sammen om indholdet. De selvklæbende stropper kan bruges til at holde den tæt sammen.

Bleer med bæltelukning (bæltebleer)

Bæltebleer har typisk elastikkanter i benene. De er udformet med et elastisk bælte, der først lukkes omkring livet, og derefter sættes siderne fast på bæltet, én for én (vist med rødt på tegningen). De fleste stropper er selvklæbende og elastiske og kan lukkes/åbnes flere gange. Det er en fordel, så du har mulighed for at finjustere lukningen. Hvis du ikke har så gode fingerfærdigheder eller kun kan bruge en arm, kan denne lukning måske gøre det muligt for dig selv at tage bleen af og på, da det foregår trinvist.Ble med bæltelukning

Efter brug foldes ble med indhold sammen, og de selvklæbende stropper kan bruges til at holde den tæt sammen.

Buksebleer

Buksebleer har typisk elastikkanter i benene og i hoftestykket. De minder om et par underbukser, så hvis du har kognitive problemer og fx har svært ved at huske og/eller forstå en instruktion, så vil de være mere intuitive at tage af og på.

Buksebleer er en mulighed, hvis du selv kan stå op og tage bleen på, eller hvis du har brug for en hjælper til at trække bleen op, når du står op. Vær dog opmærksom på, at når du skal have en ny ble på, så skal du tage fx strømpebukser, bukser, trusser helt af først. Det kan være en ulempe for nogle.

Når en brugt ble skal tages af, kan du rive siderne i stykker ved sidesømmen og folde bleen sammen på samme måde som de øvrige typer bleer. På den måde undgår du, at indholdet kommer i berøring med fx benene.

Efter brug foldes ble med indhold sammen. De fleste bleer har en tapestrimmel bagpå, der kan anvendes til at holde den tæt sammen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *