600.000 billetter til OL og 30.000 billetter til PL – Det er det enorme antal af adgangsgivende billetter til sommerens olympiske lege i Tokyo, som nu skal refunderes.

Det er nemlig på et møde lørdag besluttet, at de olympiske og paralympiske lege vil blive afholdt uden udenlandske tilskuere på grund af coronasituationen. Beslutningen er taget for at reducere smitterisikoen under legene og for at forhindre, at udenlandske tilskuere bringer varianter af coronavirusset ind i Japan.

Dermed bliver der ingen dansk tilskuerfest, når medaljehåb som Laser Radial-sejleren Anne-Marie Rindom, det danske herrelandshold i håndbold eller PL-bordtennisspilleren Peter Rosenmeier forhåbentligt sikrer medaljer af guld i løbet af sommerens olympiske lege.

Danmarks Idrætsforbund, DIF, og Team Danmark har under hele tilskuerdiskussionen sagt, at det er sikkerheden for atleterne, der er det vigtigste. Derfor bakker DIF og Team Danmark også op om værternes beslutning om at udelukke udenlandske fans fra legene.

Men tanken om en folkefest på halv kraft er næsten ikke til at bære for Morten Mølholm Hansen, der er direktør i DIF og generalsekretær for Danmarks olympiske komité.

OL plejer at være en folkefest, hvor 206 landes fans mødes ét sted i verden og fejrer sporten på tværs af landegrænser. Den folkefest udebliver i Tokyo, og det er et kæmpe tab for den olympiske bevægelse, som vi virkelig begræder i DIF og Team Danmark.

Morten Mølholm Hansen tænker også på de familiemedlemmer, der ikke kommer til at opleve de danske atleters potentielle triumfer, som de ellers plejer at gøre på tæt hold.

Hør præsidenten for den internationale olympiske komité, Thomas Bach, fortælle om prioriteringen af sikkerhed under sommerens olympiske lege:

DIF frygter økonomiske konsekvenser

Det var på et møde mellem de olympiske og paralympiske komitéer, den japanske regering og OL-arrangørerne, at beslutningen blev taget.

Den nyligt tiltrådte præsident for Tokyo 2020, Seiko Hashimoto, fortalte på det efterfølgende pressemøde, at tiden var inde til at tage en beslutning om deltagelsen af udenlandske fans.

– Med hensyntagen til tilskuerne ved legene i Tokyo og med tanke på indkvartering og flyreservationer, så mente vi, at det ville være bedst at tage en beslutning så tidligt som muligt.

– Der var samtidig anmodninger i Japan om at træffe en beslutning så hurtigt som muligt, så vi valgte at tage beslutningen nu, udtalte hun.

Præsidenten for Den Internationale Olympiske Komité (IOC), Thomas Bach, deler skuffelsen med de mange entuitiastiske fans og atleternes familier, som havde glædet sig til at følge med. Men for arrangørerne og for den olympiske komité, så vil sikkerheden altid være i første række.

– Vi har lige fra begyndelsen af denne pandemi sagt, at det ville kræve ofre. Men vi har også sagt, at det første princip er sikkerhed, udtaler han i en pressemeddelelse fra IOC.

De manglende tilskuere betyder samtidig, at DIF og Team Danmarks kommercielle partnere og sponsorer ikke har mulighed for at se og opleve de danske atleter. Det er under OL, at nye partnere og millionaftaler kommer i hus, da parterne kan se, hvordan noget af økonomien munder ud i medaljer og toppræstationer.

– Til et OL ser de med egne øjne, at deres økonomiske bidrag til fx nyudviklet udstyr, toptrænere og forberedelse i verdensklasse har afgørende betydning for, om danske atleter vinder medaljer eller ej, siger DIF-direktør Morten Mølholm Hansen.

– Nu kommer vi hjem fra Tokyo uden aftaler, og med kun tre år til OL i Paris 2024 er vi hårdt økonomisk presset.

Morten Mølholm Hansen mener desuden, at det kan få stor betydning for den danske breddeidræt, at eliteidrætten ikke hiver kommercielle partnerskaber i hus. Mange af pengene fra disse aftaler ryger nemlig videre i systemet, og han håber derfor på stor kommerciel opbakning i den kommende tid, ‘hvis dansk idræt som helhed ikke skal lide i mange år ud i fremtiden.’

Lørdag blev det også slået fast, at udenlandske frivillige heller ikke vil blive benyttet under legene. Ifølge Reuters bekræftede OL-chef, Toshiro Muto, at de udenlandske billetkøbere ikke kommer til at få refunderet deres hotelbookinger.

De olympiske lege vil blive afholdt fra den 23. juli til 8. august, mens de paralympiske lege afholdes fra den 24. august til 5. september.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *