Hvad laver en psykoterapeut?

Overvejer du at tage uddannelsen til psykoterapeut, eller er du blot interesseret i at vide mere om dette fagområde?

Når man referer til en psykiater eller psykolog taler man om beskyttede titler, der kræver en specifik uddannelsesbaggrund. Det er ikke tilfældet, når man taler om terapeuter, da det ikke i sig selv er en beskyttet titel. Derfor kan man finde stor variation indenfor disse uddannelser, og her er psykoterapeutuddannelsen blot én af dem.

Psykoterapi og selvudvikling

Når man arbejder indenfor psykoterapi handler det om at anvende samtalebehandling, for at gøre klienterne opmærksomme på særlige sider af dem selv. Det handler om reaktionsmønstre og folks relationer til andre mennesker. I sidste ende er formålet at give klienterne indblik i, hvad baggrunden er for de symptomer, de oplever som f.eks. depression, mindreværd, stress, m.m. Man hjælper dem med personlig udvikling, og til hvordan de kan opnå en større tilfredshed med deres liv.

Førhen var det et stort tabu, hvis man gik i terapi, men det er ved at vende. Det er blevet langt mere accepteret at søge professionel hjælp, når det kommer til de psykiske udfordringer, mange kæmper med. Desuden er der langt større fokus på selvudvikling, og hvordan man får det bedste ud af livet. Det betyder også at den gruppe, der går hos en psykoterapeut er blevet bredere, og folk fra alle samfundslag er at finde her. Udover at være folk, der er på udkig efter redskaber til selvudvikling, kan det også være mennesker i dyb sorg eller krise.

Hvordan tager man psykoterapeutuddannelsen?

Man kan starte på uddannelsen til psykoterapeut uden at have nogen specifik uddannelsesbaggrund. Der er dog visse krav, der skal opfyldes. For eksempel skal ansøgeren være over 25 år, eller være moden for sin alder. Uddannelsen tager omkring 4 år, som deltidsstudium. Desuden er der forskellige overbygningsmuligheder og muligheder for speciale.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *